Februari 2009

Terug naar Home27 februari 2009
Honden zijn anders dan katten

Je komt - te vroeg, altijd veel te vroeg - 's ochtends uit je bed. Driekwart slapend tast je in de keuken naar koffie. O. Gerrit zit voor de deur. Hij wil naar buiten. Je drukt de koffiezetter aan. Loopt naar de deur, draait de sleutel om en doet de deur open. Dankbaar wipt Gerrit de tuin in.

Je sluit de deur en twee dingen gebeuren. 1. Je rechtervoet wordt warm. Dat is gek. Okee, je staat op blote voeten, maar waarom wordt alleen je rechtervoet warm? Vooral rond de tenen ook nog? 2. Een vies geurtje komt je neus binnen. Een geurtje dat snel in kracht toeneemt tot stank.

Een gruwelijk vermoeden, nee? NEE. Jawel. Ons hondje Gerrit, de verward kortharige Schapendoes-achtige bastaard, had vannacht last van zijn darmpjes. Hij heeft een zachte smeuïge hoop lichtbruine poep naast de deur neergelegd. Diezelfde poep die nu tussen mijn tenen door naar boven komt. Het is nog warm.

Er zijn betere manieren om de dag te beginnen. Met een hond als huisdier heb je altijd lol. Vervelen ze zich, dan knagen ze je Björn Borg tas tot flinters. Als ze zich eenzaam voelen gaan ze piepen, blaffen, huilen naar de maan. Je moet ze uitlaten, als het hagelt, er een Tsunami door de straat raast of 19 graden vriest. Ze zijn lomp, vooral met Chinese vazen in de buurt. Maar ook aanhankelijk.

Kortom, ook honden hebben hun gebruiksaanwijzing. En gedragen ze zich slimmer of dommer dan katten? Ik denk dat ik het antwoord weet.

Reageren?23 februari 2009
Katten zijn anders dan honden


Gewoon doorslapen is prettig. Hoe prettig, weet je pas als je 24 keer per nacht rechtop zit in je bed. Onze katten Teigie en Gompie verzorgden dat bij ons.

Teigie is kwa karakter een beetje een zeurpietje. Gompie is altijd vrolijk. Ze hadden verschillende ritmes ook. Als Teigie moe werd en ging slapen, werd Gompie juist actief.

Een gemiddelde zomeravond: Gompie en Teigie struinden buiten in de tuin. Als we naar bed gingen, kwam Teigie naar binnen. Gompie niet, die klom in bomen, liep over het dak van de schuur, zat achter struiken te wachten tot iemand voorbij kwam zodat hij 'Tadaa!' tevoorschijn kon springen.

Teigie lag binnen te slapen en wij boven. Nou ja, wij probeerden te slapen, tot Gompie ook naar binnen wilde. Om een uur of 2 meestal. Dan klom hij naar onze slaapkamer en begon aan het raam te krabben. Iemand moest hem dan binnenlaten, waarna hij naar beneden liep en daar aan de deur ging krabben dat hij bij nader inzien weer naar buiten wilde. Soms deden we dat en dan kwam hij een uurtje later weer krabben aan het slaapkamerraam. Soms niet, en dan krabde hij aan de binnendeur. Waar Teigie weer wakker van werd en ging miauwen.

Dat hielden ze vol tot een uur of vier, vijf. Dan sliepen ze een halfuurtje (wij ook, eindelijk) - tot het licht werd. Dan wilde Gompie NU buiten!! En Teigie wilde NU eten!!

Dat waren de rustige nachten, als geen van de poezen ziek was, of last had van vollemaan-ziekte, of buiten luidruchtig ruzie maakte met een andere kat.

Tot zover het gedrag van onze katten. We hebben ook honden gehad.

Reageren?18 februari 2009
Katten zijn niet dommer dan honden


Niets gaat ons te ver. We hebben dierentests getest tot we scheel keken. IQ-tests voor honden gaan zo: 'Herkent de hond je naam?' tot 'De hond weet heel goed dat hij niet op je bed mag slapen. Doet hij het toch, of niet?' En dat veertig vragen lang. Daaruit rolt een score die aangeeft hoe bijdehand hij is.
Wat blijkt? Een gemiddelde hond heeft een IQ van een kind van twee jaar.

Bij katten nog meer testjes. En filosofische verhandelingen. Hele verhalen worden afgestoken over hoe goed een kat nieuwe dingen kan leren, hoe poezen informatie combineren en in nieuwe situaties toepassen, etc.
De eindconclusie is dat een gemiddelde kat even slim is als een kleuter van 2 of 3 jaar. Hee, waar heb ik dat eerder gehoord?

Dus… katten en honden, ook als ze dieper na moeten denken, zijn ongeveer even slim.

Toch zien wij mensen dat anders. Sommigen vinden honden briljant, sommigen katten geniaal. Waar ligt dat aan? Ik denk aan hun gedrag. We duiken erin.

Reageren?16 februari 2009
Katten zijn (nog) niet dommer dan hondenIs een kat dommer dan een hond of andersom? Ofwel, wie is het meest intelligent?
Wikipedia zegt: 'Intelligentie is het vermogen doelgericht te handelen, rationeel te denken en effectief met de omgeving om te gaan.'

Huh? Vertaling in honden- en kattentaal:
Het vermogen om doelgericht te handelen = Blaffen of blazen als het gevaarlijk wordt.
Rationeel denken = Ik heb trek in brokjes en wel nu. NU. NU!
Effectief met de omgeving omgaan = Ik wil brokjes, dus ga ik kwispelstaarten en mijn baas doordringend aankijken of ik ga rondjes om de voeten van de baas draaien zodat hij struikelt, want er moeten brokjes komen, BROKJES!.

Honden en katten zijn dus allebei 'intelligent' in de gewone dingen zoals reageren op gevaar, en op slinkse manier eten regelen. Ze lijken zelfs op elkaar en zijn ongeveer even slim.
Een IQ-test zou helpen. Die zijn er genoeg op internet, om te meten of je hond of kat links- of rechtspotig is, of hij zich schuldig voelt als hij je luie stoel heeft aangevreten, of hij het geluid van je voetstappen/fiets/scooter/auto/trein herkent, enzovoort.
Goed. We gaan de IQ-s van hond en kat testen.

Reageren?11 februari 2009
Zijn katten dommer dan honden?


Zijn katten dom, was de vraag. Dat was niet duidelijk genoeg. Want wat is dan dom?
Neem een hond - ook niet al te slim. Kan een kat dan net zo dom zijn als een hond? Misschien kun je dat meten door te kijken hoeveel ze kwijlen, in kubieke centimeters uitgedrukt? Of hoe vaak ze over hun eigen staart struikelen. We zoeken het uit.

Reageren?
1 reactie


5 februari 2009
Zijn katten dom?


Steeds als ik een kat zie, denk ik eraan. En dat is best vaak. Zijn katten dom?

Reageren?
1 reactie


1 februari 2009
Vandaag weer te veel weerMogen de weerberichten op tv korter?

Ik wil weten of het morgen gaat vriezen of dooien. Ik zet de tv aan. Een weerman of -vrouw staat vriendelijk te glimlachen en houdt een lang verhaal over het weer vandaag: 'Vandaag was het half bewolkt, half zonnig, met een gure wind, en tegen de avond begon het in het noorden van Nederland te sneeuwen. In de rest van Nederland bleef het vandaag droog en het was ongeveer 2 graden.' Goh, dat zag en voelde ik al toen ik vandaag buiten was. Overbodige info dus.

Of die foto's. 'Hier weer een prachtige foto van de zonsopkomst boven het Tjeukermeer van Tjabbe Tjallinga.' Ja, leuk, maar kunnen we ter zake komen?'

Of die flauwekul waarschuwingen: 'Het gaat vanavond ijzelen. DUSSSS… doet u voorzichtig onderweg?' Nee, met ijzel ga ik juist HEEL hard rijden!!

Wat ik wil weten is simpel: wordt het morgen koud? Gaat het regenen, vriezen, wordt het een hittegolf, waaien we uit onze onderbroeken, komt er een orkaan? Dat dus, en MEER NIET.

Korter dus, dat weerbericht. Anders kijk ik voortaan wel op internet. Daar waar je zo'n handig, compact, praktisch lijstje krijgt dat je in 10 seconden leest.

Reageren?