Januari 2007

Terug naar Home

25 januari 2007

De wedstrijd

Er zijn niet zoveel verhalen over cavia's. Daarom ga ik een interactief caviaverhaal schrijven. En het leukste is dat jij niet alleen mee kunt doen hieraan, maar ook dat je een heel bijzondere prijs kan winnen!
Hoe werkt het?
We (jullie en ik) gaan een verhaal schrijven over een cavia. Dit is niet zomaar een cavia, maar een heel speciale cavia: De cavia beleeft namelijk allemaal avonturen. Maar wat voor avonturen? Dat ligt helemaal aan jou, want JIJ bepaalt wat de cavia beleeft en waar ik over moet schrijven!

Hoe kan ik winnen?
Je kan winnen door het leukste, spannendste of avontuurlijkste idee aan te dragen voor het caviaverhaal. Alle ideeŽn worden door mij beoordeeld. Ik kies de allerleukste uit en die wint het boek 'Niets is wat het lijkt' met onder andere het spannende caviaverhaal De caviahemel. En, heel bijzonder, ik schrijf dan in het boek een persoonlijke boodschap voor jou!
Twee troostprijzen zijn er ook: Twee boekjes met tips over het houden van cavia's. Die krijgen twee anderen die leuke ideeŽn hebben bedacht.

Hier wat voorbeelden van ideeŽn:
- Ik wil dat de cavia een heks verslaat.
- De cavia wordt een ridder!
- Het lijkt me leuk als de cavia naar de maan reist.
Dus laat je fantasie werken en wie weet zie je dan jouw idee terug in het interactieve caviaverhaal!

Wanneer gebeurt het?
Het caviaverhaal wordt in negen delen geschreven, van eind januari tot en met maart. Iedere week komt er een nieuw stukje van het caviaverhaal op de site te staan.
Je kan al je ideeŽn tot en met maart opsturen. En des te meer ideeŽn je opstuurt, des te meer kans maak je om te winnen!

Het interactieve caviaverhaal: Willem is jarig!


Willem is jarig (1)

Het was best lekker weer op 1 februari, Willems verjaardag. Ik keek naar buiten. De zon scheen. Het waaide vrij hard maar het was niet koud. De klok stond op 9 uur in de ochtend. Hoog tijd om Willem te gaan uitlaten. We hadden een afspraak, Willem en ik. Hij hield van frisse lucht. Daarom liet ik hem twee keer per week uit in het park.

We liepen naar buiten en bleven staan. Willem snuffelde om zich heen. Hij rook stoeptegels. Bah, een hond had hier nog niet zo lang geleden een grote bah gedaan. Hij keek omhoog naar zijn baasje. 'Er is wel erg veel licht hier. Ik wil liever onder de bomen lopen. Gaan we nog naar het park of blijven we hier staan?'

Ik bleef staan. Plechtig zei ik: "Willem, gefeliciteerd met je derde verjaardag. Vandaag is het een speciale dag. Vandaag draaien we namelijk de rollen om. Normaal laat ik jou uit. Maar nu laat jij mij uit. Jij mag zeggen waar we heen gaan en ik loop achter je aan. Alles mag. Vandaag is het jouw feestje."

Willem keek omhoog naar zijn baasje. Hoorde hij dat goed? Het was vandaag zijn verjaardag. Oink. Langzaam liet hij het tot zich doordringen. Dus alles mocht? Echt alles?Wat zou Willem kiezen? Wat gaat hij beleven op zijn verjaardag?

Dit zijn de spelregels
- Iedereen mag meedoen
- Laat me weten wat jij wilt dat er gebeurt met Willem. Gekke ideeŽn zijn welkom!
- ik bekijk elke week de reacties en kies de origineelste uit.
- Willem beleeft elke week wat de lezers willen, negen keer in totaal.
De data zijn:
25 januari 2007
1 februari 2007
8 februari 2007
15 februari 2007
22 februari 2007
1 maart 2007
8 maart 2007
15 maart 2007
22 maart 2007

- In de week van 22 maart 2007 eindigt het verhaal. Misschien met een happy end. Misschien loopt het helemaal verkeerd af met Willem. Of met Nico.
- Een week later, 2 april 2007, maak ik bekend wie de winnaar is. De winnaar krijgt een gesigneerd boek van mij, met een persoonlijke opdracht erin.
Ik ben benieuwd. Hieronder kun je reageren. Maak me gek!


Reageren?Alles of fiets

17 januari 2006

Ik fiets naar de bioscoop. Een halfuurtje ongeveer, 7 kilometer. Daar zet ik mijn fiets op slot.

Tenminste, dat wil ik. Als mijn fietsslot niet precies tegen de spaak aan komt. Gek hŤ. Dat hele kleine stukje staal van het slot tikt precies tegen het nog veel kleinere stukje staal van de spaak.

Dus je wiel is zeg maar 4.567.897 rond gegaan. De spaken die erin zitten ook. Als je dan je slot dicht doet, KOMT DAT TEGEN EEN SPAAK!

Hoe klein is die kans wel niet? Als je dat voor elkaar krijgt kun je beter Roulette gaan spelen. Al je geld op ťťn nummer zetten. Moet je kijken hoeveel je wint.Reageren?Knikkerputje

15 januari 2006

In de tuin komt een knikkerputje.

Het moet een toverputje worden.

Het putje ligt nu buiten. In de regen. Zo kan het goed schoon spoelen. We maken ruimte voor de tover.Reageren?
In de trein (2)
12 januari 2007


Conducteurs praten luid. Als er een conducteur aan de andere kant van de coupť binnenkomt, hoor je zijn/haar "Goedemiddag!" moeiteloos. Vijf mogelijke redenen.


1. Attentiewaarde. Zit er iemand te doezelen, lezen, achter de laptop of is bewusteloos, na dat "Goedemiddag!" is iedereen er weer bij.

2. Evolutie. Na geruime tijd in een krakende, piepende en rammelende omgeving te hebben gewerkt, gaat een mens zijn/haar stem verheffen om boven dat geluid uit te komen. Handig in een trein. Maar voor je het weet brul je bij de slager de klanten de stuipen op het lijf: "Goedemiddag!"

3. Sollicitatie-eis. Zie 2. Om hoorbaar te zijn in een trein wordt bij de sollicitatie het volume van potentiŽle conducteurs gemeten. Boven de 85 decibel: aangenomen.

4. Historie. De eerste stoomtreinen die zich krakend, piepend en rammelend over rails voortbewogen, hadden geen intercoms of mobieltjes. Communiceren ging dus met de stem, lees: schreeuwend. Die kerncompetentie is er altijd in gebleven.

5. Psychologie. Denk niet dat je als zwartrijder ongestraft of -zien blijft. Smoesjes zijn zinloos; je komt niet boven dat volume uit.Reageren?
In de ban van de oliebol
8 januari 2007


Aygun vertelde de vrouw van de wedstrijd. Wesley voelde zich triest worden. De vrouw had de ring gevonden. Zij wel. Hij niet. Verdorie. Geen Klonk Yo voor hem.

Woedend smeet hij de rest van zijn oliebol in de afvalbak. Hij liep weg. De oliebol stuiterde op de bodem. Wesley hoorde net niet meer het 'klonk' geluid. Een metalig geluid was het.

Hij hoorde ook niet dat de vrouw zei: "Yo, dit is helemaal geen ring. Het is gewoon een hard rozijntje. Dat ik daar mijn vulling op breek!"Reageren?
1 reactieIn de ban van de oliebol
7 januari 2007


Aygun keek hem met grote ogen aan. "Wat is er?"
Wesley zei: "Met mij niks. Maar naast meÖ" Hij keek opzij.

Een vrouw had een halve oliebol in haar hand. De andere helft had ze in haar mond. Ze keek heel vies. "Nou ja," zei ze, "Wat zijn dit voor oliebollen. Ik bijt op iets heel hards. Mijn vulling is kapot!"

Wesley en Aygun zeiden tegelijk: "Het is een wedstrijd. Kijk maar, op het bord. U heeft zeker de ring!"Reageren?
In de ban van de oliebol
6 januari 2007


De dikke man stapte opzij. "Bedankt en tot ziens." Wesley stond oog in oog met Aygun. Nu herkende ze hem wel. "Hee. Wil je toch oliebollen?"

Zo snel hij kon dacht hij na. Toen trok hij de oliebol uit zijn zak. Hij hield hem omhoog. "Nee, ik heb net gekocht."
"Eentje maar?" Ze lachte.

Hij lachte ook. "Misschien is het wel de goeie. Ik ga het meteen proberen." Hij nam een stevige hap van de oliebol. Krak!Reageren?
In de ban van de oliebol
5 januari 2007


Wesley's arm ging naar voren. Langzaam. De dikke man was aan het betalen. Wesley's hand ging tussen de arm en de buik van de dikke man door. Die merkte niets. Niemand anders die keek? Nee, niemand.

Razendsnel griste hij een oliebol van de hoek van de kraam. Trok zijn hand terug. Liet de oliebol in zijn jaszak glijden. En bleef doodstil staan.

Na een paar keer ademhalen werd hij rustig. Ze hadden hem niet gezien. Geen zware hand op zijn schouder. Of iemand die schreeuwde: "Dief!"
Hij had een oliebol! Sterker nog, misschien wel DE oliebol!!


Reageren?
In de ban van de oliebol
4 januari 2007


"Nee nee," wuifde hij met z'n handen, "Geen oliebollen."
"Oh, okee," zei ze. "Doei." Ze ging iemand anders helpen. Gelukkig herkende ze hem nog steeds niet.

Wesley liep verder. Het werd steeds drukker op het plein. Het bord boven de kraam lokte veel mensen. Iedereen wilde de Klonk Yo wel winnen. Hij ook.

Vier keer liep hij die middag het plein rond. Zonder dat Aygun hem zag. De vijfde keer stond hij stil achter de rij mensen voor de kraam. Nu moest het gebeuren. Een beetje naar linksÖ Achter die dikke man blijvenÖ Dan kon hij preciesÖ


Reageren?
In de ban van de oliebol
3 januari 2007


Aygun keek naar het bord. "De Klonk Yo auto? Dat is de hoofdprijs als je de ring vindt. In ťťn van onze oliebollen zit een ring mee gebakken. Een gouden ring. Als je die vindt, win je de auto."

Wesley knikte. "Hoeveel oliebollen hebben we het dan over?"
"Iets meer dan 150.000. In al onze filialen loopt de actie."
"Zo veel?"
Aygun telde op haar vingers af: 'Stel je zet ergens in een voetbalveld een lege emmer. En een meeuw die toevallig overvliegt laat zijn poepje precies in die emmer vallen. Zo groot is ongeveer de kans om de ring te vinden.'
"Aha," zei Wesley.

"Wil je nou oliebollen?"
Ja, dat wel. Er was alleen een probleem. Hij had geen geld.


Reageren?
In de ban van de oliebol
2 januari 2007


Zonder dat het opviel, kwam Wesley dichter bij de oliebollenkraam. Nu kon hij lezen wat er op het bord stond. 'SPECIALE ACTIE. Vind de ring in de oliebol en win deze Klonk Yo Four Wheel drive' Daaronder hing een foto van een stoere auto.

Hij bleef staan. Wow, wat een auto. Daar kon je mee in de woestijn rijden, of door het bos scheuren, of over rotsen hobbelen. Niets hield je meer tegen. De hele wereld lag open.

"Hallo." Twee donkere ogen keken hem aan.
"Eh, hoi." Het was Aygun. Shit. Hij was te dichtbij gekomen.
"Wil je oliebollen?", vroeg ze.
"Ja. Nee. ik bedoel, je kunt die auto winnen? Weet je hoe het werkt?"


Reageren?
In de ban van de oliebol
1 januari 2007


De geur van vers gebakken oliebollen hing over het plein. Er stond een kraampje voor de supermarkt. Een groot bord erboven: '10 oliebollen voor 5 euro' Achter de kraam stonden twee meisjes. Werkten die niet bij de supermarkt achter de kassa?

Hij liep aan de andere kant van het plein. Het was druk. Ook bij de kraam. Mensen schoven de zakken oliebollen in hun fietstas of liepen met een zak in hun hand weg.

Van achter een brievenbus keek hij over het plein. Toch wel. Aygun stond achter de kraam, samen met een meisje dat hij niet kende. Er was ook iets bij het bord geschreven. Met rode stift.


Reageren?
2007!
1 januari 2007

Iedereen een vreselijk gezond, gek, gaaf, inspirerend en vooral GOED 2007!!


Reageren?