Januari 2008

Terug naar Home
30 januari 2008
Baardagaam


Een huisdier is leuk. Zo'n klein vriendje op vier pootjes. Een lief harig diertje dat gaat spinnen als je het aait. Of tegen je aan komt zitten, met zijn hangoren op je been. Of gaat oinken als hij eten hoort.

Bij een Baardagaam ligt dat anders. Die is minder aaibaar. Maar alleen om de naam al zou ik hem wel willen hebben.

Reageren?26 januari 2008

Da's toevallig.

Gisteren kreeg ik een brief. Ze hadden mij uitgekozen. Ik mocht intekenen op een 366-delige serie wereldboeken. Zonder bijkomende koopverplichting. Als ik mijn handtekening zette was het voor de bakker.

Onderaan stond: 'Als blijk van onze dank krijgt u daarna een gratis geschenk.'

Beste reclameproleten. Een geschenk is al gratis. Altijd geweest. Zelfs al voordat jullie het woord gingen misbruiken.


Reageren?23 januari 2008
Undo, undo!


Wie wel eens werkt met producten van Microsoft (wie niet?), weet dat daar het briljante undo-knopje ingebakken zit. Bij Word bijvoorbeeld kun je daar een fout mee herstellen. Iets weggegooid dat je toch wilde bewaren? Undo. Een stuk tekst op de verkeerde plek geplakt? Undo. Heerlijk.

Zo'n undo-knop moeten we in het echte leven hebben. Voor de moeilijke momenten, zeg maar. Dat je net staat te roddelen over een meisje en dat ze achter je blijkt te staan. Voor je dan een beuk in je nek krijgt, zou een undo-moment prettig zijn. Even terug in de tijd, even opnieuw beginnen.

Mijn eerste undo-moment was toen ik 7 was. In het laatje van mijn moeder lag een plastic verpakking shampoo. Een proefflacon. Die kon je netjes openknippen en gebruiken. Maar je kon er ook hard in knijpen zodat hij openbarstte en de shampoo door heel het laatje spetterde. Zoals ik deed. Toen wou ik de tijd best even terug zetten. Maar ja, geen undo-knop.

Wat is jouw undo-moment?

Reageren?

1 reactie


21 januari 2008Er valt post van de Verschrikkelijk Goede Doelen Loterij in de brievenbus. U mag 1 x gratis meespelen! Leuk!!! Op internet kijken we verder. Simpel, we hoeven alleen iets te activeren. Dan spelen we een jaar lang elke maand mee met de loterij en krijgen we het 1e lot zonder betaling. Klikkerdeklik, alweer iets kosteloos gekregen.

GRATIS HONDENSPEELTJE Met grote letters op een pak hondenvoer. In kleine letters: 'Bij aankoop van tien pakken HondoFit gratis een speeltje voor uw hond!' Jippie! Enthousiast stapel ik tien pakken van elk 5 kilo in mijn karretje en krijg bij de kassa een paars rubberen botje. Dat zal Nero leuk vinden. En nog voor niets ook!

Kuuroord 'Op uw gezondheid' geeft een dagje kuren weg. Als we de bon openmaken blijkt dat dit de tweede bon is. De eerste moet gekocht worden, dan pas geldt deze. No problemo, waar is de kassa?

Van Dale's woordenboek zegt over 'gratis': 'Kosteloos, voor niets, zonder betaling of geldelijke vergoeding'. Mooi hè, dat Nederlands zo'n levende taal is. De betekenissen van woorden veranderen supersnel.


Reageren?

1 reactie


18 januari 2008
In de trein (5) Privacy


Privacy is relatief. In een klas met 32 leerlingen heb je minder ruimte voor jezelf dan, pakweg, op een onbewoond eiland. Maar in die klas heb je weer meer ruimte dan in een Afrikaanse gevangenis. Zeker als je met 16 man in een cel zit die ooit voor 2 personen gebouwd was.

Zo is privacy in de trein ook anders als in je eigen huis. In de coupé zit je met veel mensen op een klein oppervlak. De kleinste beweging kan de laptop van de schoot van je buurman stoten. Een seconde niet opletten en er kan een elleboog onder je beker Kioskkoffie komen zodat je a. koffie van 240 graden Celsius op je dijbeen kunt voelen en b. je krijtstreepbroek er voor altijd anders uit ziet.

In de trein is het gebrek aan privacy ook subtieler voelbaar. Zoals bij de vrouw tegenover me die een krant zat te lezen. Naast haar zat een man. Die keek eerst voor zich uit, maar toen trok de krant zijn aandacht. Schuin kijkend begon hij mee te lezen. De vrouw merkte het niet, dacht hij. Tot ze een paar minuten later opkeek en tegen hem zei: 'Kan ik al omslaan?'

Hij werd rood.


Reageren?14 januari 2008
Weten-3
Trappen trappen trappen, de pedalen rond. Waterig zonnetje. Frisjes.

Bochtje om. Mooie weg, klinkertjes, modder, struikjes, verlaten weilanden, plassen.
Trappen. Hee. Een sperwer.

Hij hangt te bidden. Kijken. Ja, hij duikt. Haha, hij duikt in een stapel dode bladeren. Een bijziende sperwer. Wat zielig.

Hij stijgt weer op. Met zijn klauwen vol blad. Dat arme dier.

Trappen, verder weer. Ik hoor wat. De dode bladeren piepen. Wat? Remmen. De bladeren die onder de sperwer hangen, piepen. Het geluid wordt langzaam zwakker.

Misschien moet ik een bril.


Reageren?11 januari 2008
Gegeten-2


Snf

Wrieml snuf wrieml snif

Wroet wroet wroet wroet ritsel ritsel

Snof - snof?

Snuff!

Knaag knaag knaag

Wrieml wrieml ritsel knaag

Spits
Oh-oh
Wrieml graaf graaf graaf

Woosh !!!Klabang!!!

Ritsel Iiiiilp! Iiiilp! Iiiiiiiilp!

Reageren?9 januari 2008
Eten-1


Klapwiek

Klapwiek

Klap wiek

Ja

Echt?

Ja, JA

Val, duik, sssuisss, stop, grijp, GRIJP

Ritsel Iiiiiip! Iiiip!

Hebbes - wiek wiek wiek

Ritsel Iiip! Piep-piep-piep-piep

Wiek wiek weg


Reageren?7 januari 2008
Toeval

Een ochtend in januari. Een aantal mensen zit in een tram, onderweg naar hun werk. Ze slapen nog een beetje. De bestuurder ook. Bij de vijfde halte stopt hij per ongeluk te vroeg. De tram stopt anderhalve meter verder naar achteren dan normaal.

Een vrouw en ik zitten achterin die tram en kijken hoe de achterste deur open gaat. De deur opent naast het perron. Als je hier uitstapt maak je een onplezierige smak op de rails van zeker een meter diep.

Gelukkig stapt er niemand uit. Maar…is het toeval dat de trambestuurder dit foutje maakt bij de halte voor het ziekenhuis? Sommige mensen hebben tenslotte al het geluk van de wereld. Of zou het pas echt toeval zijn als de blinde man die samen met ons instapte, hier was uitgestapt?


Reageren?1 januari 2008
Jippie!


Oy! De beste wensen allemaal. Ik ga er een nieuwsgierig jaar van maken.
Reageren?