Januari 2009

Terug naar Home28 januari 2009
Langer leven-9 - slot


De Waarheid of
De kracht en zwakte van internet.

Een week geleden begon ik met de kreet die op internet opdook: Rechtshandigen leven gemiddeld 9 jaar langer dan linkshandigen. Daarna hebben we een week lang gezocht naar net zulke onwetenschappelijke redenen.

Op internet kan namelijk iedereen zo'n kreet misbruiken om een site op te leuken. Het trekt de aandacht. Het is makkelijke sitevulling. Bij de kreet staat geen bronvermelding, niemand controleert welk soort onderzoek het was. Dat is de zwakte van internet.

De kracht van internet is dat het onderzoek er ook staat. Het gaat om twee onderzoeken van de Amerikanen Halpern and Coren uit de 80er jaren. In het eerste onderzoek noteerden ze de overlijdensleeftijd van professionele honkbalspelers en of ze links- of rechtshandig waren. Dit werd gekopieerd uit de 'Baseball Encyclopedia'.

Het tweede onderzoek was naar de overlijdensleeftijd van onlangs overleden mensen, die in een vragenlijst werd gevraagd aan de eerste bloedverwanten. Ook die sterfdata werden in verband gebracht met links- of rechtshandigheid.

De resultaten waren niet best. Uit het eerste onderzoek kwam dat het verschil in leeftijd tussen rechts- en linkshandigen minder dan 1 jaar was. Uit het tweede onderzoek kwam dat het verschil inderdaad 9 jaar was, maar dat was dus ingevuld in vragenlijsten. De kans op fouten is bij vragenlijsten vrij groot. Bovendien was de respons laag (49 %).

Al met al is er dus zeer mager 'bewijs' dat rechtshandigen langer zouden leven dan linkshandigen. Zeker niet op basis van dit vage onderzoek. Wat is de conclusie? Dat dit soort kretologie best grappig is, maar dat je het niet moet geloven tenzij het tegendeel bewezen is.

Dat was de wijze les (vooral voor mij) deze week dan weer.

Reageren?27 januari 2009
Langer leven-8


Waarom leven rechtshandigen langer dan linkshandigen.
Reden 7: Een (rechts) politiek complot

Het is gewoon politiek. De rechtse vleugel probeert de linkse te intimideren.

Hoe ze dat doen is een zeer goed bewaard geheim. Maar het komt wel heel goed uit dat linksen 9 jaar eerder sterven dan rechtsen, vind je niet? Dat maakt de keus om op rechts te stemmen veel makkelijker. Er is niets te bewijzen, maar het schijnt dat er Geheime Documenten zijn over contacten met Joegoslavische eliminatoren. Maar daar ga ik niet te diep op in.

Reageren?26 januari 2009
Langer leven-7


Waarom leven rechtshandigen langer dan linkshandigen.
Reden 6: Links zijn is een afwijking in je hersens waardoor je korter leeft. (bron: Leo)

Als uit goed, gefundeerd, wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat linkshandigen inderdaad minder lang leven dan rechtshandigen, kan dat wijzen op een bepaalde andere hersenstructuur van linkshandigen, die hen een kortere levensverwachting geeft dan bij rechtshandigen. Kort gezegd: links zijn is een afwijking waardoor je korter leeft.

Reageren?25 januari 2009
Langer leven-6Waarom leven rechtshandigen langer dan linkshandigen.
Reden 5: Eénarmige gokmachines worden gemaakt voor rechtsen, linksen zijn dus ongewenst.

In de gokwereld gaan miljarden om. Eénarmige gokmachines zijn populair, maar zijn gemaakt voor rechtshandigen (met de trek-arm rechts). Die machines ombouwen zou veel te veel kosten. Geen gezeur!
Sommige fabrikanten hebben daarom een lobby die linkshandigen stimuleert wat meer risico's te lopen dan anderen. Zo hou je vanzelf meer rechtshandigen over voor je doelgroep. (Het woord 'Maffia' wordt gefluisterd).

Reageren?24 januari 2009
Langer leven-5
Waarom leven rechtshandigen langer dan linkshandigen.
Reden 4: Rechterarm zit aan je hartkant, meer bewegen van die kant is gezonder. (bron: Esther)

Rechtsen gebruiken de rechterkant van het lichaam meer = hartkant = betere doorbloeding = gezonder.

Bewegen is goed voor je. Zeker als je het stukje in je lijf rondom je hartspier kunt trainen. Je hebt dan een betere doorstroming van het bloed, minder kans op plakkerige dingen in je bloedvaten, of vetvlekken op je hartkleppen. Daar stijgt je levensverwachting van.

Reageren?
1 reactie


23 januari 2009
Langer leven-4

Waarom leven rechtshandigen langer dan linkshandigen.
Reden 3: Met rechtshandig gereedschap kans op zelfverminking of erger.

Apparaten, gereedschap, auto's - alles ingericht op rechtshandig = knoeien met de bediening = dat gaat mis!!

Auto's rijden in de meeste landen rechts, met de schakelpook rechts. Onhandig voor linksen. Boormachines, cirkelzagen, industriële nietmachines, spijkerschieters, heimachines, alles met de aan/uit knop gemaakt voor rechtsen. Niet best voor linksen. Ongelukjes liggen in een klein hoekje.

Reageren?22 januari 2009
Langer leven-3


Waarom leven rechtshandigen langer dan linkshandigen.
Reden 2: Statistisch grotere kans op ongelukken. (bron: Monique)

Grote kans op twee linkerhanden = onhandig = ongelukkenmagneet.

Als je links bent, heb je statistisch gezien een veel grotere kans op twee linker handen dan wanneer je rechts bent. Iedereen weet het: twee linkerhanden maken meer kapot dan je lief is. En dat zorgt weer voor een kortere levensverwachting.

Reageren?
1 reactie


21 januari 2009
Langer leven-2
Waarom leven rechtshandigen langer dan linkshandigen.
Reden 1: Het leven heeft meer risico's als je links bent.

Want de wereld is ingericht voor rechtshandigen.

Wel eens een kipfilet gegeten bij de snackbar? De kip krijg je op een plastic bordje met een plastic gekarteld mesje. Dat mesje is gemaakt voor rechterhanden. Het vlijmscherpe karteltje zit dus voor linkshandigen verkeerd om. Dus je neemt het vorkje in je rechterhand en gaat onwennig zagen, hakken, snijden. Bloederige taferelen zijn het gevolg, slagaderlijke bloedingen niet uitgesloten. Misschien hebben snackbars daarom zo vaak wit betegelde muren.

Reageren?20 januari 2009
Langer leven-1
Rechtshandigen leven gemiddeld 9 jaar langer dan linkshandigen

Dit prachtige nutteloze weetje las ik vandaag zeven keer op internet.
Dus iemand heeft geconcludeerd dat rechtshandigen gemiddeld 9 jaar langer leven dan linkshandigen.
Waarom? Geen idee.
Hoe is dat onderzocht? Kweenie.
Is het een onderzoek bij 1000 mensen geweest of bij 6? Mannen of vrouwen of gemengd, of kinderen tot 13 jaar? Niemand die het erbij zet.
Wat waren hun eetgewoonten? Aten ze alleen kamelenvlees of waren het vegetariërs? Veganisten misschien? Geen antwoord.
Waren het mensen met een baan? Of studenten? Kinderen op een basisschool? Piloten? Euh…
Uit welk land kwamen ze? Waren het Fransen? Oekraïners? Japanners? We weten het allemaal niet.
Dus moeten wij weer concluderen dat dat leuke weetje heel weinig zegt. Jammer. Wat we wel kunnen doen is zelf uitvinden waarom die rechtshandigen langer leven dan linkshandigen.
Zeven dagen lang bedenken we elke dag een reden. Morgen de eerste. Kom maar met de suggesties.

Reageren?14 januari 2009
Voornemen-stopDus dat je elke keer weer honger krijgt. Nee - geen honger (want je hebt de oorlog niet meegemaakt (nou en, is dat mijn schuld soms?)) maar trek. Toch, toch, toch, trek in wat lekkers. En dan gaat het mis. Had ik Kano's al genoemd, Turkse pizza's, Chocolademilkshakes, Chemische Rose Koeken of Hopjesvla met slagroom?

Ik ga gewoon stoppen met stoppen.

Reageren?8 januari 2009
Voornemen-2Het hele rek Nutsen, Twixen en Lions bij de sigarenboer en een Mars toe, Gevulde speculaas, Amandelcroissants, Hete kroketten, Gevulde koeken, Chocolade Oublies, Oliebollen, Belgian Chocolate Australian Home Made ijs, Hagelslag, Chocolade waaiertjes, Banketstaven, Chocopasta, Marmercake, Chocoladebrioche, Kattetongen, Bossche Bollenvlaaipunten, Chocotoffees, Mokkaboontjes, Banaanvlaai, Pindarotsjes, Chocomousse, Hazelnootbonken, Tiramizu, Lange vingers, Appelflappen, Vlokken, Chocoladeletters, Fudge, Vlammetjes, Appeltaart, Droste pastilles, Marsepeinen winterpenen, Tompoezen, Appelkruimeltaart Truffels, Pure bonbons, Triple chocolate cookies, Nogahompen, Chocoblocs, Vanillevla, Brownies

Dat is het probleem.

Reageren?
1 reactie


4 januari 2009
Voornemen-1
Oei, welke datum?

Nee toch. Drie dagen na de eerste januari al.

Ehm, mijn goede voornemen. Dat zit zo...

Tot hoe ver in januari mag je ook alweer goede voornemens hebben?

Reageren?