Juli 2007

Terug naar Home

31 juli 2007
Super moeder


Nog niet zo lang geleden fietste ik over een fietsbrug. Een smalle fietsbrug. Er was net genoeg ruimte voor twee, misschien drie fietsers om elkaar te passeren.

Twee fietsers kwamen mij tegemoet. Voorop reed een moeder met tassen aan haar stuur. Daarachter een meisje. Een jaar of 7 was ze ongeveer. Het meisje reed keurig achter haar moeder aan. Alleen keek ze niet precies waar ze reed omdat ze nogal dromerig naar links zat te kijken. In de verte.

We kwamen elkaar tegen net voorbij het hoogste punt van de fietsbrug. Ik was alweer onderweg naar beneden. De moeder en dochter kwamen omhoog. De moeder hijgde, de volle tassen waren blijkbaar zwaar. Ze bleef keurig aan haar rechterkant van de fietsbrug. Het meisje hijgde bijna niet, maar was nog wel even dromerig. Ze keek naar links, bleef niet aan haar rechterkant en kwam op mij af.

De moeder passeerde me. Omdat ik naar beneden reed, had ik alweer aardig wat snelheid gemaakt. Ik reed aan mijn rechterkant, en kon niet meer uitwijken voor het op mijn voorwiel afkomende meisje. Ze bleef consequent naar links dromen. We gingen botsen.

'Marja,' zei de moeder achteloos, zonder één keer om te kijken, 'let je op?'
Het meisje schrok wakker en keek nu naar mij. Ze gaf een ruk aan het stuur en ging weer naar haar rechterkant. We misten elkaar ruim.
Hoe doen die moeders dat toch?

Reageren?
27 juli 2007
Super moeder eend


Nog niet zo lang geleden liep ik langs een slootje. Ik liep op een smal pad dat slingerde tussen bomen, struiken, bloemen en een enkel grasveldje. Het slootje slingerde evenwijdig met het paadje mee.

Toen hoorde ik gepiep. Geen piepende remmen, geen piepende scharnieren, niet het gepiep van een magnetron of een alarm, ook geen piepjes van een mobieltje. Het waren piepende eendjes.

Hele jonge eendjes. Ze zwommen in een rijtje dat slingerde, omdat ze het slingerende slootje volgden, dat weer langs het slingerende paadje lag. Dat die eendjes niet duizelig werden was me een raadsel. Maar daar gaat het niet om. De eendjes zwommen vrolijk achter elkaar aan. Moeder eend voorop.

Waakzaam hield ze haar kop hoog terwijl ze zwom. Ze maakte een zacht klokgeluid dat klonk als 'gok gok gok gok gok gok' Het geluid veranderde pas toen ik naast het achterste eendje liep. Zonder om te kijken deed mamma eend opeens 'kwok!'

Heel hard. Het kleine eendje dat naast mij zwom en mij net met zijn ene zwarte kraaloogje aan het opnemen was - waarschijnlijk dacht hij dat ik een bewegende boom was, of een paling die per ongeluk op het land was gekomen en nu verticaal verderging, of hij wilde weten waarom ik niet ook geel was (of hij dacht het allemaal tegelijk maar dat betwijfel ik omdat zijn eendenhoofdje daar te klein voor was) - dat eendje dus, dat ging als een waanzinnige zwemmen.

Hij kwam bijna uit het water, zo hard maalden zijn zwemvliesjes onder hem. In rap tempo haalde hij zijn broertjes en zusjes in. Zwom ze voorbij. Hij stopte pas toen hij vlak achter moeder eend was. Die gerustgesteld weer terug was gegaan naar haar 'gok gok gok gok gok' geluidje.

Dat had ze netjes geregeld. Het gekke was dat ze niet achterom had gekeken. Geen seconde. Een super moeder eend. Of had ze toch stiekem een oogje in haar achterhoofd?

Reageren?
22 juli 2007
Aha (1)


Over geeuwen gesproken. Dat is de favoriete bezigheid van onze poezen. Op slapen na, dan.

Geen zorgen dus over de koeling van hun hersens (zie hieronder). En toegegeven, het werkt. Ze maken nu al hun Sudoku sneller dan ik.

Reageren?
22 juli 2007
Aha


Volgens de nieuwste inzichten is geeuwen heel belangrijk voor je hersens.

In de NRC van 21/22 juli 2007 staat: 'Gapen koelt de hersenen van proefpersonen'. Bij proeven blijkt dat mensen geeuwen omdat hun hersenen te heet zijn. Door het geeuwen worden de hersens gekoeld.

Mm, zou kunnen. Maar waarom geeuw ik dan hier in Nederland ook? Zo warm is het hier niet.

Reageren?
16 juli 2007
Hmm?


Zo, dat was lekker. Er gaat niets boven een fijne vakantie.
Nu nog even omschakelen naar het gewone leven. Kijken of dat lukt.

Reageren?